14 July 2015

Fallout 3



Julkaistu: 2008
Alustat: PC, Xbox 360, PS3
Kehittäjä: Bethesda Game Studios
Julkaisija: Bethesda Softworks, ZeniMax Media
Pelimoottori: Gamebryo

''War. War never changes.''
Fallout 3 vie meidät tuttuun ydinsodan jälkeiseen maailmaan. Ihmisten, supermutanttien ja luonnon välinen sota on kaikkialla, ja raunioituneissa kaupungeissa on lukuisia salaisuuksia, jotka vain odottavat löytäjäänsä.

Fallout 3:n päähenkilö on vaultilla kasvanut nuorukainen, joka joutuu yllättäen pakenemaan isänsä jalanjäljissä. Tästä alkaa seikkailu, jossa nuorukainen yrittää löytää isänsä ja samalla pelastaa maailman tai tappaa kaikki vastaantulijat ja kylvää tuhoa. Valinta on sinun.

Rakastan Fallouteissa vapauden määrää. Vaikka juonta on kiva seurata, pelkästään se mahdollisuus että voi lähteä samoilemaan minne haluaa tai vaikkapa istuskella baarissa tuo peliin syvyyttä. Usein juonitehtävissäkin voi itse valita reittinsä ja metodinsa, mutta mukana on toki myös paljon putkikohtauksiakin, aka. luolastoja.

Öh?


''You're SPECIAL''
Fallout 3:n taistelu on hauskaa ja taktista. Pelaaja voi rauhassa päättää tähtäämisestään V.A.T.S.-tilassa, ja samat säännöt pätevät niin NPC:n kuin pelaajaankin; yksi luoti voi tappaa. Taistelut voi myös usein kokonaan ohittaa mikäli haluaa keskittyä hiiviskelyyn, kuten itse tein.

Osa Fallout 3:n taistelun ja koko pelin persoonallisuutta on välillä täysin luokaton A.I. Monissa muissa peleissä tekoälyyn menisi hermot, mutta jotenkin sekopäinen A.I. sopii Falloutin muutenkin tärähtäneeseen maailmaan. Plussana myös se että taisteluja ei voi oikein etukäteen ennustaa.

RPG-tyyliin Falloutissa kerätään kokemusta ja tasoja sekä unlockataan uusia kykyjä, mutta kuitenkin peli on täysin mahdollista läpäistä pienitasoisena ja huonoilla aseilla, mikäli vaan osaa taktikoida ja sijoittaa rahansa oikein. Tai hyväksikäyttää bugeja!

Puhumalla kaikki selviää!


''I'm going to kill you SO MUCH''
Fallout 3:n hahmot ovat loistavia ja harvinaisen persoonallisia. Sivuhahmojen kanssa on mukava jutustella, ja osasta voi jopa saada seuralaisen tutkimaan tuhoutunutta maailmaa. Päähahmot ovat hyvin kirjoitettu, ja näiden motiivit ovat uskottavia. Edes viholliset eivät jää persoonattomiksi.

Pelin tapahtumapaikat ovat lähinnä harmaata rauniota ja erämaata, mutta monet kiinnostavat paikat pitävät maailmaa yllä. Washingtonin rauniot ovat omalla tavallaan karmivia, ja pelin suurimmat yhteisöt ovat rakentaneet itselleen kukin omanlaisen kaupunkinsa, esimerkiksi lentotukialuksen sisään. Vaultit ovat välillä jopa ahdistavia ja niihin ei tee mieli mennä ''ihan muuten vaan.''

Astronautin lepotauko.


Lisää? Lisää.
Fallout 3 on saanut viisi lisäriä, jotka ovat kaikki pelaamisen arvoisia. Operation: Anchoragessa päästään osallistumaan armeijasimulaatioon, joka on kaikessa epä-Falloutmaisuudessaan hauska välipala. The Pitt on lisäreistä ehkäpä paras, vieden pelaajan keskelle orjakauppiaiden kaupunkia. Pian on aika valita puolensa, sillä orjat aikovat nousta kapinaan.

Broken Steel lisää muutaman tunnin lisää pelattavaa pääkampanjan jälkeen. Pelaaja voi liittyä Brotherhood of Steeliin, ja levelkatto nousee kolmeenkymmeneen. Point Lookoutissa lähdetään veneellä Point Lookoutiin, jossa samoillaan suoalueella ja tutustutaan outoon kulttiin.

Lisäreistä järjettömin on ehdottomasti Mothership Zeta, jossa pelaaja napataan UFO-alukseen. Muuten ihan kiinnostava ja hauska lisäri on kuitenkin harmillisen täynnä bugeja, joten pelaamisesta ei aina meinaa tulla mitään.

Fallout 3 on ehdottomasti yksi parhaista peleistä ikinä, ja se kannattaa viimeistään nyt pelata läpi odottaessasi Fallout 4:ää.

+ Tarina
+ Maailma
+ Persoonalliset NPC:t
+ Haastava
+ Modattavuus
+ DLC:t
- Heikko A.I.
- Bugit ja lagit

No comments:

Post a Comment