28 September 2015

Left 4 Dead



Julkaistu: 2008
Alustat: PC, Xbox 360, Mac
Kehittäjä: Valve Corporation, Turtle Rock Studios
Julkaisija: Valve Corporation
Pelimoottori: Source

Left 4 Dead on yksi rakastetuimpia zombipelejä ikinä. Valven ikoninen pelisarja on tuttu varmasti jokaiselle PC-pelaajalle, eikä pelkästään Zoeyn takia.

Tämä ei lupaa hyvää.


Kuolemaa ilmassa
Left 4 Dead on pohjimmiltaan melko yksinkertainen arcaderäiskintä. Neljä selviytyjää taistelee tiensä läpi putkimaisten karttojen kohdaten aina välillä vahvempia zombeja sekä erilaisia haasteita. Suurimmaksi osaksi meno on kuitenkin suoraviivasita eikä paikalleen jäädä.

L4D pakottaa pelaajat toimimaan tiiminä, sillä yksin ei pitkälle pötkitä. Zombien piirittämäksi ja lamaannuttamaksi joutuva selviytyjä on nopeasti vuotanut kuiviin ellei pelastajaa näy. Myöskään erikoiszombeja vastaan taistelu ei yksin onnistu.

Palava Hunter.


Witch!
Left 4 Deadissa on harmittavan vähän aseita, eikä melee-aseita ole ollenkaan. Pelaaja voi toki tönäistä zombit kauemmas, mutta tämä ei pitkässä juoksussa auta. Erikoiszombejakaan ei ole montaa erilaista tyyppiä, ja näiden ääntelyn sekä käyttäytymisen oppii pian tuntemaan.

Graafisesti L4D on omaan silmääni rujo. Peliä pyörittää tietääkseni Sourcen vanha versio, ja tämä näkyy muun muuassa tyhjinä kenttinä, kulmikkaana grafikkana sekä hieman lagaavana tekoälynä. Osumakohdatkaan eivät ole aina ihan siellä missä pitäisi.

L4D on synkkä, ja vaikka grafiikka ei ole parhaasta päästä, on tunnelma jotain aivan käsittämätöntä. Pimeissä kentissä ja varsinkin sisätiloissa rupeaa oikeasti ahdistamaan, kun ikinä ei tiedä koska seuraava zombiaalto hyökkää. Pelillä on myös hieman hämmentävä tapa sijoittaa Witchit aina keskelle ainoaa kulkuväylää.

Välillä ei näe mitään.


Pills here!
Left 4 Dead nousee esiin zombipelien massasta hienon tarinansa ansiosta. Selviytyjien toivoton matka kohti pelastusta on surullista seurattavaa, ja varsinkin The Sacrifice -lisäri lyö yhden surullisimman pelihetken ikinä. Lisärin ohella julkaistu sarjakuva valoittaa maailmaa ja tarinaa entistäkin enemmän, ja se on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Ykkös-Leftis kärsii hieman siitä, että koko peli on siirretty lisärinä Left 4 Dead 2:seen päivitetylle pelimoottorille. Alkuperäistä peliä kannattaa silti ainakin edes kokeilla, sillä siinä on jotain mitä L4D2:sesta puuttuu. Palaan siihen kuitenkin tarkemmin Left 4 Dead 2:sen arvostelussa.

+ Zombeja!
+ Hahmot
+ Tarina
+ Synkkä
+ Tunnelmallinen
- Tyhjä
- Lagit

No comments:

Post a Comment